LIMITA DE VARSTA

DOCUMENTE necesare pentru depunerea dosarului de pensie

ART. 52

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

ART. 53

(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

ART. 54

(1) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) (cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale), varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.

(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) (cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale), stagiul minim de cotizare in specialitate este de 20 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare in specialitate, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.

(3) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) (cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale), stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.

ART. 55

(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:

a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Tabelul nr.1

Stagiul de cotizare realizat in 
conditii deosebite
(ani impliniti)

Reducerea varstei standard de pensionare cu:
Ani Luni
6 1 -
8 1 6
10 2 -
12 2 6
14 3 -
16 3 6
18 4 -
20 4 6
22 5 -
24 5 6
26 6 -
28 6 6
30 7 -
32 7 6
35 8 -


b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);

Tabelul nr. 2

Stagiul de cotizare realizat in conditii speciale

(ani impliniti)

Reducerea varstei standard de pensionare cu:
Ani Luni
2  1

-

3  6
        4   2     -
        5
        6
        7
        8
        9
      10
      11
      12
      13
      14
      15
      16
       17
       18
       19
       20 10 
       21 10 
       22 11 
       23 11 
       24 12 
      25 12 
      26 de ani       si peste   13    -

c) cu cate 6 luni, pentru fiecare an de privare de libertate, de deportare in strainatate, dupa data de 23 august 1944, si/sau de prizonierat, in situatia persoanelor carora le-au fost stabilite drepturi privind vechimea in munca, in conditiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a)-c) si la alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat.


(2) Persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) (cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale) beneficiaza de reducerile prevazute la alin. (1), daca au realizat stagiul minim de cotizare in specialitate prevazut in anexa nr. 6.

ART. 56

(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a) (unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva) si f) (activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute inanexa nr. 4).

(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), reducerea varstei standard de pensionare este de:

a) 20 de ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a);

b) 15 ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. f).

(3) Varsta standard de pensionare redusa potrivit prevederilor alin. (2) lit. a) nu poate fi mai mica de 45 de ani.

(4) Varsta standard de pensionare redusa potrivit alin. (2) lit. b) nu poate fi mai mica de 50 de ani, cu exceptia balerinilor si acrobatilor pentru care varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 40 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati.

(5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevazute la alin. (1) este de 30 de ani.

ART. 57

(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) si persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de cel putin 17 ani in zona a II-a de expunere la radiatii, in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. b) ( activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii).

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta.

(3) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 22 ani si 6 luni, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona I de expunere la radiatii, respectiv de 25 de ani si 6 luni, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona a II-a de expunere la radiatii.

ART. 58

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

ART. 59

Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.

ART. 60

(1) Reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.

(2) Varstele de pensionare reduse in conditiile alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) (cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale).

ART. 61

(1) In situatia personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) se aplica numai in conditiile realizarii numarului minim de ore de zbor, salturi sau starturi aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 581/2001 privind criteriile de incadrare a personalului navigant din aviatia civila in conditii speciale de munca.

(2) Activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii sunt cele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 583/2001 privind stabilirea criteriilor de incadrare a activitatilor de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I si II de expunere la radiatii.

(3) Activitatile din anexa nr. 2, avizate in conditii speciale de munca, realizate in unitatile din anexa nr. 3 se considera in conditii speciale de munca numai daca acestea se desfasoara pe durata programului normal de lucru dintr-o luna.